den 7 juli 2008

Måndag den 7 juli 2008 - i hällande regn

Jag är ovan som bloggare, känner mig inte ens särskilt bekväm med den moderna datatekniken. I den datageneration som jag tillhör var en dator ett hjälpmedel när man skulle utföra omfattande och komplicerade beräkningar. Som sådant var det fenomenalt och revolutionerade faktiskt stora delar av den empiriskt inriktade samhällsforskningen redan på femtiotalet. Skrev gjorde man fortfarande på skrivmaskiner, allt mer sofistikerade men det dröjer en bra bit in på sjuttiotalet innan datorn ersätter den gamla skrivmaskinen och jag minns fortfarande vilket elände det var att sitta och skriva romaner på en skrivmaskin. Speciellt om man är lite ångestladdat noggrann som jag själv och försökte korrigera alla skrivfel med hjälp av tipp-ex. Något slags vit gegga som du kladdade över det stället där du skrivit fel, varpå du lät det torka och gjorde ett nytt försök. Även efter korta skrivpass brukade jag se ut som om jag vistats i hård snöstorm.

En bidragande orsak till att dagens romaner i genomsnitt är sisådär trettio procent längre än gårdagens är för övrigt datorerna. Plötsligt blir det så lätt att skriva. Fingrarna bara far iväg, man behöver knappt tänka eftersom texten tränger sig ut under naglarna på en så fort man snuddar vid tangentbordet, och eventuella litterära konsekvenser av detta brukar man ofta – i bekvämlighetens tecken – bortse ifrån. Om det nu är någon som undrar varför till exempel mina romaner från tjugohundratalet är ungefär dubbelt så tjocka som de jag skrev på sjuttiotalet men i allt övrigt tycks handla om samma saker hanterade med ungefär samma insikt och djup i en relativ mening.

Nog om detta – hur datorerna utvecklats från räknemaskiner till skrivmaskiner till ett sätt att kommunicera – och nog av en medelålders mans hågkomster från en tid som i vart fall var en annan.

Jag har förstått att det är viktigt att man vårdar sin blogg. I mitt fall är det inte alldeles enkelt eftersom jag har en massa vanligt arbete som måste göras. Just nu att få färdig en bok om grova våldsbrott och den s k seriemördaren Thomas Quick. Ingen roman, en ren faktabok, och ett växande praktiskt bekymmer sedan ett antal år tillbaka. Jag skall f ö återkomma till Quick. Numera är jag klar över vem han egentligen är (dömd för åtta mord, oskyldig till samtliga, ett tragiskt människoöde och ett närmast klassiskt fall av morbid mytomani) men det som ännu återstår är granskningen av den rättsapparat till vilken han lyckades sälja sina fantasier. Det är ingen slump att rättvisans Gudinna bär en bindel för ögonen, hon gör det i en rent bokstavlig mening vad Thomas Quick beträffar, och det tar sig uttryck i rättsliga åtgärder som i långa stycken trotsar varje begriplig beskrivning. Det som domare, åklagare och poliser hållit på med i fallet Thomas Quick är så uppåt väggarna stolligt att varje normal läsare börjar värja sig mot själva beskrivningen och söker sig till enklare förklaringar. T ex att författaren som skrivit detta måste vara skvatt galen. Det är jag nu inte. Allt för ofta är jag lika välstrukturerad som ett vanligt rutigt papper – vilket kan vara hämmande när man skriver romaner eller bara försöker vara en fri ande i största allmänhet - och jag skall som sagt återkomma till Quick. Den ojämförligt största svenska rättskandalen i modern tid och att han själv jobbat som en dammsugarförsäljare för att övertyga poliser, åklagare och domstolar om sin egen skuld ändrar ingenting i sak. Tvärtom, han lyckades ju och spåren som han lagt ut förskräcker med tanke på alla vanliga, normala rättssaker. Det är bara snäppet som skiljer tron på Thomas Quick från övertygelsen om existensen av vanliga tomtar och troll, svartalfer, häxor och att det visst går att flyga till Blåkulla på en vanlig gammaldags sopkvast.

Hur som helst så lovar jag att göra mitt bästa med bloggen och i värsta fall får jag nöja mig med att berätta vad jag gör istället. Istället för att blogga s a s.Några reflektioner, medan jag ändå sitter på kammaren, innan jag går ut med hunden och med anledning av mina läsares funderingar. Dessutom regnar det ute. Ett ganska tröstlöst strilande sommarregn som strimmar fönstren till mitt arbetsrum.

FRA:s befogenheter är en brännande fråga och på goda grunder. Med tanke på hur lagförslaget ser ut hade det varit illa ställt i Sverige om den debatten uteblivit. Fast inte enligt statsministern för skall man tro på honom så ”tjänar vi alla på om debatten lägger sig” och helt bortsett från det rent språkliga (jag förmodar att han menar ”att” och inte ”om”) så är det ett minst sagt dubiöst yttrande. Vad det egentligen handlar om är väl den egna husfriden plus förhoppningsvis en gryende insikt om att han själv begått ett politiskt misstag. I så fall är det väl inte värre än att han ändrar sig. Sämre karl är han väl inte? När jag ser hans ögon förstår jag att han dels är en i grunden hygglig människa men att han också är rädd för något eller någon som jag ännu inte lurat ut vad eller vem det är. Ögonen som själens spegel och jämför med motsvarande ögon hos t ex Mona Sahlin, Thomas Bodström eller Carl Bildt så förstår ni vad jag menar. Känner sympati med Fredrik Reinfeldt som person. Ser det i hans ögon och får för mig att han går att resonera med på ett sätt som tyvärr är ganska ovanligt. Eftertänksamt, prövande, t o m trevande och klar till reträtt om så krävs. En given och bra teknik när man rör sig i okända och farliga marker. Jämför med t ex Thomas Bodström, i sak den man som får ta på sig den väsentliga delen av just den här skuldbördan, vilket icke hindrat honom från att försvinna från arenan lika fort som en avlöning för en vårdanställd. Denne ständigt parate självmordspilot som utan att ägna saken en tanke ikläder sig både hjälm och fallskärm innan han far iväg på det sista uppdraget. Givetvis för ”medborgarnas bästa”.

”Spionerna på FRA” (med tanke på vad de faktiskt sysslar med är väl detta den mest rättvisande beteckningen) har också passat på tillfället att gå i god för sig själva, vittna om sitt ädla uppsåt, sina ärliga avsikter och att de självfallet aldrig skulle kunna tänkas begå vanliga mänskliga misstag i sin samhällsbevarande gärning. I sak är detta naturligtvis rena tramset och utmärkta kännetecken på en vanlig bedragare. Det är så de brukar låta nämligen, när man tagit dem benkläderna nedhasade till anklarna, och ganska oavsett vad de hittat på just då.
De moderna datoriserade gallringsteknikerna (för texter, röster, signalement, etc) som utgör själva fundamentet för den kollektiva kontroll som man vill genomföra har nämligen långt ifrån den effektivitet och precision som man populärt föreställer sig. Misstag begås hela tiden och konsekvenserna i det enskilda fallet kan ibland bli förskräckliga. Vissa fel är också vanligare än andra. Tillgängliga utvärderingar av tekniken (som man i princip själv måste vara ”spion” för att få rätt att läsa) tyder således på att s k ”falska positiva” (att t ex en oskyldig utpekas som terrorist) är ungefär tre gånger så vanliga som ”falska negativa” (att en terrorist betraktas som oskyldig). Med tanke på felandelarna på ca 25 procent i den första kategorin och ca åtta i den andra så finns det anledning att dra öronen åt sig.

Jag vill påstå att jag har goda insikter i både ”öppet” och ”slutet” säkerhetsarbete. Konstigt vore det annars med tanke på att jag ägnat hela mitt yrkesverksamma liv åt sådana frågor. Bl a vet jag, tyvärr av egen erfarenhet, hur man kan påverkas av att leva och verka i en miljö där ”ett högre ändamål får helga medlen” och detta ganska oavsett hur dessa medel ser ut. Hur ens rättskänsla och demokratiska sinnelag kan ta skada utan att man riktigt fattar hur det gick till. Och utan att man ens behöver vara en dålig människa. Eller särskilt korkad. Även om det givetvis underlättar.

Nu till något annat. Det mesta talar så här dags för att signaturen Hasse Aro på denna blogg inte är identisk med min vän, programledaren på TV3. Ännu inget svar på min kontrollfråga, ingen reaktion över huvud taget. Har sökt honom förgäves på telefon för att vinna klarhet men enligt uppgift lär han befinna sig någonstans i Sydostasien för att producera ännu en av dessa Robinsonserier.

Till den besökare på min blogg som chansade på att krogens namn började på ”e” – den vanligaste bokstaven i det engelska alfabetet – vill jag också skicka både beröm och ett varningens ord. Som utgångspunkt för ett allmänt analytiskt resonemang så är detta ”e” det naturligt givna. Och allt enligt ”Occams rakkniv”, i valet mellan två möjligheter är det den mest sannolika som gäller, men när det gäller hotell och krogar så blir det genast mer komplicerat eftersom speciellt hotell och krogar i London ofta är namngivna på andra språk än engelska. Det logiska andra steget i samma analys, d v s det mest vanliga under den speciella förutsättning – d v s hotellkrog – som gäller just här. Ser med viss förväntan fram mot fortsatta försök i frågan. Kan t o m tänka mig att dela ut en dedicerad roman av egen hand till den som först träffar rätt men då vill jag självfallet ha det fullständiga namnet på stället.

Min kolumn om statsministerns ”herrgårdsköp” i gårdagens Expressen har gett intressanta reaktioner. Bland folk till höger om socialdemokratin tycks det således finnas en stark övertygelse att ”sossar bör icke köpa herrgård” och den uppfattningen tycks även delas av en majoritet av socialdemokratiska rönnbärsfilosofer. Av vissa mig närstående, som lyckligtvis hållit sig utanför min blogg för några av dem är ganska så gruvliga figurer, har jag förstått att den tillåtna gränsen tycks gå någonstans i trakten av ett vanligt torp. Helst med utedass och enbart kallvatten och använder man hopsamlade löv när man besöker det första stället är det naturligtvis en ansenlig politisk merit. För en sosse alltså. För alla andra är det en enkel hygienfråga som givetvis åtgärdas med något extra mjukt och extra blekt med ett ulligt litet lamm på omslaget.

Evert Bäckström har givetvis hört av sig (ringde klockan två i natt och lät som om han borstade tänderna och gurglade sig medan han pratade). Icke helt oväntat eftersom det här är en typisk Bäckströmfråga och om man nu skall tillerkänna honom något mer än ett marginellt politiskt inflytande så stundar det hårda tider inte bara för ”såssar” utan även för alla ”frimicklare”, ”miljöstollar”, ”hämningslösa liberaler” och ”så kallade moderater”. För ”alla kommunistjävlar” är det värre än så, betydligt värre och detaljerna väljer jag att lämna därhän. Mest av omsorg om Bäckström själv faktiskt.

Så långt om detta och nu måste jag gå ut med jycken. Trots att det regnar börjar han se ganska vemodig ut.

86 kommentarer:

Klockan den 7 juli 2008 16:25 , Anonymous Nicklas Ninja sa...

Detta inlägget gillade jag.

 
Klockan den 7 juli 2008 16:32 , Anonymous Pilgrim sa...

ha ha ngt långt.. det dröjer ett tag att smälta allt (för oss som är lite slöa i skallen).
För övrigt mkt roligt att du delar med dig..
Skall nu börja analysera hotelkrogens namn...

 
Klockan den 7 juli 2008 16:32 , Anonymous Henrik Sundholm sa...

Jag vill bara som läsare ge mig tillkänna, och säga att det skall bli intressant att följa din blogg i framtiden.

Mvh.

 
Klockan den 7 juli 2008 16:57 , Blogger Ssargon sa...

Välkommen till "bloggosfären" GW!

Jag gillade intervjun du gav Per Ström angående avlyssning tidigare i år.

 
Klockan den 7 juli 2008 17:00 , Blogger Mats sa...

Mkt intressant och välformulerat som alltid!

Varför inte författa ett lite längre betänkande tillsammans med Peter Englund, en annan professor emeritus? FRA-debatten lär ju inte blåsa över på den här sidan valet. Förhoppningsvis går ett antal mindre lämpade politiker under i sina undermåliga optimistjollar i den orkanen! Bodström et consortes alltså...

 
Klockan den 7 juli 2008 17:01 , Anonymous maggi sa...

ok, du kommer hitta rätt i bloggvärlden. Det här inlägget , får mig att ana en succe. Fortsätt med denna rättframhet, så kommer debatten gå het på denna blogg. Men gör det lättare för kommentarer. Kör samma system som Carl Bildt gör på sin blogg.

 
Klockan den 7 juli 2008 17:02 , Blogger Staffan sa...

Det stora problemet med Perssons "herrgård" kan till viss del härledas tillbaka till en debatt inför valet 2002, där Persson frågade Bo Lundgren: "Hur kan du som köpt en villa för sex miljoner veta hur vanligt folk har det?"

Det är m a o inte herrgården i sig som är problemet (i alla fall inte i mina ögon), utan snarare hyckleriet.

 
Klockan den 7 juli 2008 17:14 , Anonymous McStenman sa...

Jag tror att krogen heter Gordon Ramsay at Claridge's.

//McStenman

 
Klockan den 7 juli 2008 17:14 , Anonymous MarieJo sa...

Jag är ny sedan ett par inlägg tillbaka och kommer också vara trogen läsare framöver.
Det där med hotellrestauranten var lite klurig. Tål att tänka på då jag plötsligt känner ett stort sug efter en signerad bok av självaste GW. Har f.ö. läst nästan alla sedan "Grisfesten" på 70-talet.

 
Klockan den 7 juli 2008 17:34 , Blogger Tess sa...

Först och främst; välkommen till bloggvärlden! Kommer med stort intresse att följa din blogg.

Jag gissar på The Ritz.
Med vänlig hälsning

 
Klockan den 7 juli 2008 17:41 , Blogger zyclone sa...

Staffan, det var inte hyckleri det var en ganska begavad retorisk kaftsmall han gav Lundgren. Som helt riktigt kom per automatik.

 
Klockan den 7 juli 2008 18:11 , Blogger Staffan sa...

Det må ha varit en begåvad retorisk käftsmäll vid tillfället, men att först klandra sin motståndare för ett sexmiljonershus och sedan köpa en egen gård för tolv miljoner (eller hur mycket det nu var - mer än sex i alla fall) luktar lite illa.

 
Klockan den 7 juli 2008 18:29 , Blogger Andreas sa...

Ett utmärkt fylligt inlägg som täcker många områden, bra jobbat! Mer av dessa!

Min gissning på hotellet blir "RADISSON".

 
Klockan den 7 juli 2008 18:34 , Anonymous Anonym sa...

Kan det vara Alain Ducasse at The Dorchester?

Annika

 
Klockan den 7 juli 2008 19:11 , Blogger Bys sa...

Gissar på Vertigo 42 i London

 
Klockan den 7 juli 2008 19:23 , Blogger Zleepwalker sa...

Jag drar till med "Notting Grill" i gissningsleken. Låter som ett trevligt hak.

 
Klockan den 7 juli 2008 19:30 , Anonymous trollpackan sa...

Vad bra att du uppdaterade din blogg! Du behöver ju inte skriva en avhandling varje gång du ska blogga, men det är som du säger: "man ska vårda sin blogg!" så något inlägg varje dag åtminstone är nog bra;)
jag kommer tillbaka och kollar hur det går för dig!

Hmm...jag kanske tar kvasten;)och svänger över!

 
Klockan den 7 juli 2008 19:36 , Anonymous Anonym sa...

Ett fantastiskt språk. Och ett väldigt intressant och givande inlägg.

Jag beställde faktiskt en bok av dig idag, just för att jag gillade språket.

Men vissa saker finns att önska. Inte så konstigt egentligen. Bra bloggande är trots allt en svår konst att bemästra. De riktigt bra svenska bloggarna går att räkna på en krigsveterans vänstra hand.

Så. Det viktigaste som saknas på denna blogg. Kortare inlägg.

Detta långa inlägg hade gärna kunnat bli fyra stycken kortare inlägg istället för en längre novell. Gärna utspridda över två dagar.

Läsarna får fler uppdateringar, kommer tillbaka oftare och får dessutom betydligt lättare att läsa.

Långa texter på skärm är mycket svårare att ta till sig än på papper.

Ögonen blir ju trots allt lättare trötta framför den lysande skärmen, än framför boken i den mjuka fåtöljen.

Dessutom ökar ju chansen att arbetsgivaren ser läsaren smygsurfa på jobbet, om inlägget är så pass långt.

 
Klockan den 7 juli 2008 19:44 , Anonymous Anonym sa...

Det ska bli trevligt att få följa din blogg/davve

 
Klockan den 7 juli 2008 20:11 , Anonymous Myran i Falun sa...

Härligt skrivet !
Tycker om Din humor.

 
Klockan den 7 juli 2008 20:32 , Anonymous Anonym sa...

Är "Quickboken" författad tillsammans med Ulf Åsgård?

 
Klockan den 7 juli 2008 20:46 , Blogger Anders G Bergquist sa...

Hej!
Vad tycker du om att Quicks privata minnesexpert Sven-Åke Christiansson ska vittna för åklagarsidan i Arbogarättegången?
Är det en tillgång eller styrka.
Ska för övrigt bli kul att tala med min gamla kollega Gubb-Jan Stigsson när din Quickbok kommer. Han har ju påstått i tre år att du tiger om den för att du inte har några bevis. Den bubblan får du gärna göra hål på.

PS. Är det inte lite sorgligt att ta heder och ära av Quicken, som ju till och med hjälpt kommissarie Evert Bäckström att klara upp ett mord.

 
Klockan den 7 juli 2008 20:52 , Anonymous MH sa...

Goring Hotel Bar!

 
Klockan den 7 juli 2008 21:16 , Anonymous Havsglimten sa...

Persson berikade sig själv och sänkte folkhemmet vi får inte detta att gå ihop.
Hade han inte försämmrat för vanligt folk så hade han fått haft hur många herrgårdar/slott som helst.

 
Klockan den 7 juli 2008 22:30 , Anonymous Anonym sa...

Tack för att språket ännu lever!
Tack för att jag tvingas tänka medans jag läser.
Tack för att någon(du gw) verkar bry dig -genuint över sakernas tillstånd och enskilda människoöden!
Tack Jesus.

 
Klockan den 7 juli 2008 23:11 , Anonymous Rutan sa...

Här gäller det att hänga med, förstår jag. Kommer LGWP att börja svara på sina kommentarer? Kommer folket i kommentarsbåset att börja leva ett eget liv, med egna debatter? Kommer LGWP att (som jag) bli nyfiken på kommentatorer och klicka på deras länk - och ge kommentarer där? Kommer de anonyma att skaffa sig egna bloggar så man inte blandar ihop dem? Spänningen stiger för varje inlägg.

 
Klockan den 7 juli 2008 23:17 , Blogger JorgenL sa...

En eloge! Uppskattar texten mycket.

Men håller med om att det inte hade varit så dumt att dela upp i flera olika inlägg.

Motiv:
1. Bloggar med flera uppdateringar anses som "intressantare" av diverse bloggsökverktyg.

2. Andra bloggare får lättare att länka till de enskilda inläggen. (Tex. länkar jag gärna till FRA resonemanget, men det är svårare om jag måste skriva "kolla ett stycke ungefär i mitten"). Med många inlänkar så stiger man också i rang på bloggsökverktygen.

Och så föreslår jag att du använder "knuff-taggar" som nämner vad du skriver om så underlättar även det att läsare hittar bloggen.
se: http://knuff.se/knuff/

 
Klockan den 7 juli 2008 23:51 , Anonymous Mats sa...

Boken kommer som en väldigt bra nyhet. Det tackar vi för och ser fram emot.

 
Klockan den 8 juli 2008 00:08 , Anonymous Max sa...

inte för att vara sån, leifi, men ett tips i bloggvärlden är att fatta sig lite kortare, kanske...

 
Klockan den 8 juli 2008 00:20 , Anonymous Svante the CityDog sa...

Det är med stor (skade)glädje jag motser Qvick-boken och allra mest Gubb-Jans reaktion. Då kommer din ganska långa blogg i dag framstå som en ingress till en notis, när Gubb-Jan ska ta heder och ära av dig. Yiiihaaa!!!

 
Klockan den 8 juli 2008 00:44 , Anonymous Anonym sa...

Ser du på Scrubs? Där snackade de om Occams rakkniv igår också.

 
Klockan den 8 juli 2008 00:48 , Blogger Liljeros sa...

Det här inlägget har tagits bort av den som skapade det.

 
Klockan den 8 juli 2008 00:49 , Anonymous Liljeros Logg sa...

Kul att någon person startar en blogg som kan bidra med något vettigt. Tack, skall kolla den varje dag.

 
Klockan den 8 juli 2008 00:58 , Anonymous Anonym sa...

Jag har förstått att det är mamma. Som ministern är rädd för, alltså. Allvarligt. /Anna

 
Klockan den 8 juli 2008 02:42 , Anonymous enzo sa...

Jag gissade att krogen borjade pa G i min ursprungliga kommentar. Vad jag avsag var Gordon Ramsay at Claridge's som aven mcstenman nu har gissat pa. Jag antar att detta inte ar korrekt i och med att du inte regerade pa den gissningen.

Alain Ducasse at The Dorchester kan det inte var eftersom du sa att det var nagra ar sedan (den oppnade ganska nyligen).

Vertigo 42 ar vad jag vet inte kopplad till ett hotell.

Givet din nya formodade ledtrad att krognamnet inte ar pa engelska sa gissar jag pa Brasserie Roux som tillhor ett hotell som heter Sofitel St James.

Om nu nagon lyckas gissar ratt hur ska du kunna identifiera vem denna person verkligen ar (om du vill dedicera en roman) utan att andra borjar pasta att de ar den signaturen som gissade ratt? Hasse Aro problemet helt enkelt.

FRA kanske kan hjalpa till, om inte, och om jag mot formodan skulle ha ratt, sa kan jag forklara meddelandet nedan pa ett satt som staller det utom allt tvivel att det ar jag.

FYRA BUS SOS

 
Klockan den 8 juli 2008 02:44 , Anonymous Anonym sa...

Om "Spionerna på FRA": Det spelar ju faktiskt ingen roll hurvida de är reko eller inte. Grundproblemet ligger ju i att "kabelägarna" skall tvingas att förse FRAs "samverkanspunkter" med kopior på all kommunikation, öppen såväl som privat. Jämför gärna med brev på posten som sprättas upp och skannas igenom, där saker som matchar det man söker efter granskas närmare. Kränkningen består inte i hurvida ens kommunikation råkar fastna i något filter hos FRA och att man utsätts för närmare granskning av spionerna (och sedan mest troligt "friad"), intrånget uppstår när staten bereder sig tillgång till privat kommunikation och medborgares informationsinhämtning. För att inte tala om de möjligheter som öppnas för social kartläggning. Detta anser jag vara den värsta aspekten, att det kan kartläggas med vilka jag kommunicerar och vilka webplatser jag besökt (även när jag surfat fel när jag söker något..).

Det spelar ingen roll hur många extra steg av kontroller som införs när det är steg ett det är fel på. Konsekvensen blir att folk ändrar beteende, sätter munkavle på sig själv utifrån hur de tror att någon utomstående kan misstolka. De socialpsykologiska konsekvenserna blir grava på sikt. Det verkar hämmande på all idédebatt och åsiktsbildning kring framförallt ämnen med starka stigman, det i sin tur får återverkningar på samhälltes utveckling. Att ha eller inte ha saker att dölja har inte ett dugg med saken att göra, vi talar alla olika beroende på de runt omkring oss som kan höra, vi säger inte samma saker offentligt som privat.

Men det mest förbluffande är ju att någon överhuvudtaget har kunnat komma med förslaget utan att fullständigt ruinera hela sin karriär, för detta säger så mycket mer om alla runt omkring "förslagsställaren". Under kalla kriget hade detta varit fullständigt otänkbart då var vår frihet att inte vara övervakade vårt moraliska vapen gentemot regimerna bakom järnridån, men fortsätter vi på den inslagna vägen så gör vi oss av med det vapnet och kan inte ens använda det mot Kina eller ens NordKorea. Tänk att vår rättsuppfattning kunde erodera så fort efter murens fall. Att dessutom motivera det med "terrorism" som vissa gör är ju att lägga sig platt för mörkerkrafterna som stod bakom attckerna den 11:e september 2001, att låta dem diktera graden av frihet i Sverige.

Någonstans tror jag att vi kollektivt glömt precis det vi inte fick glömma, att vi tar demokrati för givet och glömmer vad det är. Det handlar ju inte bara om att rösta, enpartistater och tom. diktatorer brukar ju vara barnsligt förtjusta i folkomröstningar.. Vi styrs på något sätt av rädsla istället för visioner om något bättre, men mardrömmar är inte mer sanna än vad goda drömmar är, de handlingar man baserar på fantasierna och rädslorna är dock verkliga, lika verkliga som dess konsekvenser. Våra politiker verkar att ha totalt glömt bort att de verktyg som skapas kommer att hamna i den värsta motståndarens händer, demokratins inneboende instabilitet genom opposition kräver den utgångspunkten, annars blir den mycket lätt attackerad inifrån som så många gånger förr runt om i världen. Beskär inte vår frihet på grund av imaginära hot. Övervaka gärna objekt och misstänkta brottslingar, spionera i hemlighet på andra länder, döm gärna brottslingar till övervakning, men inför inte en infrastruktur som möjliggör massöverkning av oskyldiga - eller "obekväma".

 
Klockan den 8 juli 2008 02:49 , Blogger Magnus sa...

Det här inlägget har tagits bort av den som skapade det.

 
Klockan den 8 juli 2008 02:51 , Blogger Magnus sa...

"Occams rakkniv" blir det översatt direkt från engelska eftersom man i de flesta fall inte översätter namn. MEN eftersom denna falska GW startat GW-bloggen under schulmangruppen och att författaren gillar "Scrubs", som iofs jag också gör, och "Scrubs" översättare översatte fel kan man förmoda att denna GW inte är den rätta GW.
På svenska heter begreppet "Ockhams rakkniv" och inget annat.
Dessutom skapades domänen leifgwpersson.se den 19e mars i år, sju dagar efter 1000apor.se första livstecken.
Man kan förmoda att den kom till i någon slags initial brain-storming, men att projektet legat på is sedan dess.

 
Klockan den 8 juli 2008 03:36 , Blogger Henrik Alexandersson sa...

Klokt om FRA.

Krogen bör rimligen vara Savoys Grill.

 
Klockan den 8 juli 2008 03:51 , Blogger John Berg sa...

Leif GW Persson:

"En bidragande orsak till att dagens romaner i genomsnitt är sisådär trettio procent längre än gårdagens är för övrigt datorerna."

Några belägg?

 
Klockan den 8 juli 2008 09:17 , Anonymous Anonym sa...

Tack för stimulerande läsning. I mörka stunder tror jag att vilka övergrepp som helst låter sig rättfärdigas med hänvisning till tänkbara konsekvenser av terrorism, och att anspelningar på "rikets säkerhet" o.dyl. låter klåfingriga kontrollörer gömma sig ostört, vad de än har på händerna eller inte har på fötterna. Men när jag läste det här inlägget, såg det ljusare ut, en stund.

Tack och hej!

JK

 
Klockan den 8 juli 2008 09:30 , Anonymous Peter N sa...

Fantastiskt rikt och bra inlägg. Om du menar med "vårda bloggen" att du måste uppdatera ofta så gäller det inte dig. Det finns bloggare som ligger på trottoaren och kippar efter luft, folk håller dom levande med konstgjord andning ofta och med väl intensitet. Du är inte en av dessa.

 
Klockan den 8 juli 2008 10:09 , Anonymous Anonym sa...

Det är med stor nyfikenhet som jag har lagt in din blogg bland mina favoriter. Jag läser gärna dina funderingar kring vart Sverige är på väg. Du är skarp, bitsk och humoristisk.Bäckström ger mig många goda skratt och igenkänningsfaktorn är hög. Vi har alla lite Bäckström i oss. Den Bäckstömska ventilen är som hjärnans hälsokost så länge det stannar i fantasin.
Ser framemot fortsättningen

 
Klockan den 8 juli 2008 10:13 , Blogger flikkan sa...

Välkommen till bloggvärlden! Om flytande fingrar och tangenter skrev även jag häromdagen, dock är du aningens mer erfaren =) Mycket nöje att läsa här, är det inte spännande att ditt skrivande här i bloggen lockar såväl ungdomar som gamla rävar? Alla hittar vi guldkornen =)

 
Klockan den 8 juli 2008 10:35 , Anonymous Jöns sa...

Men i alfabetet förekommer väl "e" bara en ynka gång?

 
Klockan den 8 juli 2008 10:46 , Anonymous Daniel Karlsson sa...

Du är galen GW, underbart galen! Vi skulle väldigt väldigt gärna vilja att du skrev en gästblogg på vår hemsida www.ajko.se - en rikstäckande evenemangskalender med blogg. Så får du förmodligen en och annan ny besökare till din egen blogg. Mejla oss (e-post står på vår sajts kontaktsida)

 
Klockan den 8 juli 2008 11:04 , Blogger Laila sa...

Ojojoj, här har fingrarna dansat på tangentbordet! Det här inlägget hade du aldrig kunnat skriva på en skrivmaskin, då hade du fått ägna hela sommaren åt det.Men läsvart blev det. Jag läste Thomas Quicks "självbiografi" eller vad vi ska kalla den, ruskig... Ska bli intressant att läsa vad du kommit fram till.

 
Klockan den 8 juli 2008 11:07 , Anonymous Nyllet sa...

Sitter lite låst för tillfället,men ska ändå sticka ut hakan i det här sällskapet för att uppmana Dig Broder:Fortsätt att skriva som du gör!
Den som inte orkar läsa Dina postningar kan läsa Haiku i stället.

 
Klockan den 8 juli 2008 11:30 , Anonymous Masse sa...

Ett litet tips är att lägga in typ fem kortare inlägg istället för ett långt. Det ger så att säga lite mer dynamik åt bloggen om den uppdateras oftare.

Grymt bra dock. Det skall erkännas.

 
Klockan den 8 juli 2008 12:31 , Blogger StenS sa...

F-n brilliant GW. Snart åker bloggen upp i statestiken och även den kommer att inbringa en slant till din kassa.

 
Klockan den 8 juli 2008 12:33 , Blogger Hugo sa...

Herrgård eller inte herrgård för GP är väl egentligens skit samma. Däremot skall han skarpt kritiseras hur han nyttjat utnämningsmakten till sin egen fördel och vinning.

Det finns väl knappast någon på denna blogg som tror att GP´s utnämning av Anitra till VD för Systembolaget grundades på meriter och lång erfarenhet att driva företag. Givetvis inte. Allt är bara mygel och vänskapskorruption som i detta fall nu kommer GP till del.Pensionen lär också bli fet den dag Anitra slutar. Som sagt, oavsett partifärg gäller det att sko sig när man sitter vid makten och den offentliga köttgrytan.

 
Klockan den 8 juli 2008 12:44 , Anonymous Anonym sa...

Jag är så glad att du börjat blogga GW. Du är mycket läsvärd, som alltid.

 
Klockan den 8 juli 2008 12:59 , Blogger Hansa sa...

Det är inte herrgården som är upprörande med Persson och socialdemokraterna. Det är hyckleriet.
Själv är jag en jantelagshatare och önskar alla lycka till på sina egna meriter som kan vara begåvning, flit, ärvd förmögenhet, eller en kombination av faktorerna.

 
Klockan den 8 juli 2008 13:03 , Anonymous Anonym sa...

Som vanligt så blir jag övertygad om att politiker är rädda små skitar!Mvh E

 
Klockan den 8 juli 2008 13:31 , Blogger Agneta sa...

Att torka sig i baken med hopsamlade löv på utedasset är att vara poltiskt korrekt som sosse - det är faktiskt riktigt roligt!

 
Klockan den 8 juli 2008 13:47 , Anonymous Stefan sa...

Välskrivet, men en nästintill oöverstiglig textmassa i bloggsammanhang. Jag tror de flesta vill tillgodogöra dina synpunkter och reflektioner i mindre doser. Det är ingen slump att ett genomsnittligt och representativt blogginlägg är 1/4 så långt som din måndagsupplevelse.

 
Klockan den 8 juli 2008 14:01 , Anonymous Johan sa...

GW 4 President!

 
Klockan den 8 juli 2008 14:28 , Blogger En vanlig $vensson sa...

Leif,

Du som är kriminolog. Kan du förklara varför en så otroligt stor och växande del av rättsväsendets resurser går till narkotikabekämpning, och om det finns någon utredning av om fördubblingen av lagförda personer de senaste tio åren givit annat resultat än att andra brottsutredningar lagts på hög?
Mer här: http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.3286931

Din sista Palmemordsbok har jag fö kommenterat här, mer imponerad av Bäckströms analserenader än av konspirationsteorin bakom mordet måste jag säga:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.1975879

 
Klockan den 8 juli 2008 14:35 , Blogger Thomas Tvivlaren sa...

Mycket intressant och välskrivet inlägg!

Vad gäller matinrättningen så hade jag tänkt gissa på Huvudstagrillen vore det inte för att lokus var helt åt pipan.

JörgenL hade mycket klokt att bidraga med vad gällde det tekniska i sin kommentar här ovan. En annan sak kan vara att så här innan bloggen fastnat i allas RSS-läsare (även om jag misstänker att så redan är fallet) helt byta bloggplattform. Jag kör som du på Blogspot men kunde jag göra det ogjort hade jag idag istället valt Wordpress som är tekniskt överlägsen och den som verkar ha mest framtid.

För övrigt så har jag GW-depression då jag häromkvällen avslutade "Den som dödar draken". Abstinensen är djup och ihållande och av samma intensitet som glädjerusen jag fick av att läsa om Bäckströms bravader! Kort och gott, tack för ännu ett mästerverk!

 
Klockan den 8 juli 2008 15:04 , Anonymous Tommy sa...

Hej Leif GW,

Kul att få börja läsa din blogg. Ser fram emot detta enormt.

Skulle jag kunna be dig kommentera och svara på Mattias Svenssons bloggpost ang. narkotikabrott?

Läs posten här: http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.3286931

Ha det!

 
Klockan den 8 juli 2008 15:22 , Anonymous Anonym sa...

Restaurangen är Locanda Locatelli, inte gissar, utan Vet aunten.

 
Klockan den 8 juli 2008 15:49 , Anonymous Leif GW sa...

Till "anonym" som skrev ett inlägg den 7/7 kl 19.36: Jag trodde den högra handen var den mest kritiska. Bara nio procent av västvärldens män är vänsterhänta och som krigsveteran ("The streets of Laredo") och högerskytt vet jag den högra handens betydelse. Vad arbetsgivaren tycker och tror lämnar mig kall. Liksom vänsterhanden där jag precis som den gamle kaptenen skulle klara mig väl med en vanlig krok. Ser fram mot fortsatta samtal. LGWP

 
Klockan den 8 juli 2008 16:00 , Anonymous Leif GW sa...

Till Magnus: Latin eller engelska, hugget som stucket vad stavningen anbelangar när vi pratar om engelska filosofer på 1100-talet. På en punkt kan jag lugna dig. Jag är faktiskt jag och det där med olika tidsmässiga sammanträffanden kan du släppa. Välkommen f ö att prata direkt med mig på det lite enklare språk som är bloggens adelsmärke. LGWP

 
Klockan den 8 juli 2008 16:13 , Anonymous Leif GW sa...

Till "En vanlig Svensson": "Analserenader", helt bortsett från det sakliga i EB:s teorier. "You made my day" och blir det några fler Bäckström kommer du både att återfinna dig själv i texten (förnyare av Bäckströms kanske inte torftiga,. men något ensidiga språk,samt ständig mottagare av alla nya bidrag som den lille tjocke med supersalamin kan ge till den kriminalpolitiska debatten.Bara du skickar namn och adress. "Analserenader", fullt i klass med "räknenisse" (Jan G) och "samhällsbärare (LGWP), och hur många sådana - d v s analserenader, räknenissar och samhällsbärare- har inte vi alla tvingats lyssna till. Genom åren och i detta nu. Take Care!Leif GW

 
Klockan den 8 juli 2008 16:27 , Blogger bertilarnold sa...

Jag har just läst din senaste bok "Den som dödar draken" och jag vill verkligen rekommendera den. Jag har skrivit om den på min blogg, bertilsblogg.com om Böcker.
Jag läste också din förra bok om Palmemordet.
Det måste vara roligt vara sig själv när man skriver under alias Evert Bäckström.

 
Klockan den 8 juli 2008 16:28 , Anonymous Anonym sa...

Grattis GW till en kanon-blogg! Skriv gärna ännu längre ... har sällan garvat så mycket. Håller lika hög klass som dina böcker! Trevlig sommar!

 
Klockan den 8 juli 2008 17:04 , Blogger Johnny sa...

"Hur som helst så lovar jag att göra mitt bästa med bloggen..."
Det börjar i alla fall jävligt bra.

 
Klockan den 8 juli 2008 17:52 , Blogger Josla-dyslexi sa...

Ja, jag har gädjen av att ha en dator med alla dessa tekniskhjälpmedel.

 
Klockan den 8 juli 2008 18:27 , Anonymous Vilhelm sa...

Alltså GW, jag har läst dig i expressen i två evigheter och jag har läst andra bloggar med starka budskap - men du är tveklöst min nya favorit!

 
Klockan den 8 juli 2008 19:13 , Anonymous Mats sa...

Erik Fichtelius fick (?) frågan eller yttrade sig i alla fall om vad som var mest slående med Göran Persson i arbetet med dokumentären om honom. Han svarade då att han när han renskrev dialogen förvånades han av att Persson pratade som man skriver. Fichtelius behövde inte göra några talspråksjusteringar. Jag slås också av att du GW - efter att ha sett din arbetsrumsdokumentär - besitter samma förmåga. Det är vackert att lyssna på någon som är så vältalig.

 
Klockan den 8 juli 2008 20:01 , Blogger IT SAK sa...

ang vår sk folkvalde Statsminister skulle ja nog säja Rädd ;)

Jo jag har nog ganska goda ideer vem/vad han e rädd för.

ang FRA

nånting de flesta inte vet om så

AGREEMENT BETWEEN THE GOVERNMENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA AND
THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN ON COOPERATION IN SCIENCE AND
TECHNOLOGY FOR HOMELAND SECURITY MATTERS

hela dokumentet ligger på
http://sverigelyderusa.blogspot.com
eller orginalet återfinns på:

http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

 
Klockan den 8 juli 2008 22:24 , Anonymous Andréa sa...

Uppfriskande. Efter att ha upptäckt din blogg känner jag ren eufori. Jag är så nära fanatisk man kan komma utan att framstå som obehaglig och/eller besatt. Tack för bloggen Persson. Tack.

 
Klockan den 9 juli 2008 01:34 , Anonymous Mind sa...

Välkommen till blogosfären, jag kommer följa din blog med mycket intresse. Det är många gånger jag har dragit på smilbanden då du gett diverse poliser/polischefer eller vad det nu må vara en rejäl känga. Det är alltid härligt med människor som vågar säga vad de tycker och hur verkligheten ser ut!

/Mvh Micke

 
Klockan den 9 juli 2008 03:26 , Anonymous Eric sa...

Lasvart och kul. Den har bloggen har nu landat i min rss-lasare.

Ett litet bloggtips: Det har inlagget inneholl i sjalva verket ammunition for ungefar 5-8 blogginlagg.

Om du skriver endast ett till tva stycken at gangen sa blir det lattare att "varda" bloggen utan att drabbas av utmattning. Dessutom rappare lasning for oss otaliga natsurfare.

Se dar - skillnaden mellan att blogga och skriva kronikor.

Ser fram emot fler godbitar framover.

 
Klockan den 9 juli 2008 04:12 , Anonymous Anonym sa...

Göran måste bo ståndsmässigt.
Gulan har bra kontakter med Kina.
Tanken att hyra ut till Kinesiska delegationer som oftast består av ett oräkneligt antal personer är genial.När Kina Tar Över vill Göran va me.
Om ni inte tycker FRA är bra byt ut .se till .com och skriv på arabiska.

 
Klockan den 9 juli 2008 04:26 , Anonymous Anonym sa...

Kom från krogen nu.Vart har ja vart.GW erkänn !

 
Klockan den 9 juli 2008 08:45 , OpenID luxd sa...

Läsvärt det här. Ska bli intressant att följa.

Ett tips som någon strax ovanför här nämnde.

Den här bloggposten hade ammo för ett antal inlägg.

Ett journalistiskt begrepp lyder "Kill your Darlings" eller gör åtminstone en ny bloggpost av dem. ;-)

Skämt åsido, Leif, men du underlättar både för dig själv och läsarna med kortare kärnfulla blogginlägg. Det blir även som ovanstående kommenterare sade lättare att vårda bloggen.


LUXD/Tribunus Plebis

 
Klockan den 9 juli 2008 10:57 , Anonymous Termopyle sa...

Även om jag gillar din blogg så borde du skriva fler böcker och mindre blogg. Jag tror att krogen är Langtry's.

 
Klockan den 9 juli 2008 12:28 , OpenID aktivdemokrati sa...

Haha, briljant, GW!
Roligt att se att du hittat ngt att pyssla med nu när du lämnat polisen..
Du hittar säkert rätt former för dina inlägg snart, visst är det lätt att det drar iväg,
Men stycket de flesta med mig kommenterar är ju lätt avgränsat; FRA.
I och med att du gör samma analys som resten av bloggosfären mer eller mindre, så vet jag att du är på riktigt.
Ingen kan som du vitsorda det självklara.
Gillade även din analys av Reinfeldt, man kan faktiskt se på killen att han går att övertyga, och att han kan backa, mkt ovanligt bland politiker i hög ställning.
Men nu handlar det om redan ingångna avtal, och då blir det ju förstås lite knivigare, särskilt i ett ämne som detta. Då tar rädslan att göra bort sig över, det är tydligt.
Tack för att du finns, du är härmed länkad på ett ställe till!

 
Klockan den 9 juli 2008 14:13 , Anonymous Anonym sa...

Tack för läsningen. Ser fram emot boken om Quick.

 
Klockan den 11 juli 2008 17:42 , Blogger Leif GW Persson sa...

Magnus, Magnus! Nu blir jag orolig för dig. Karlen - som faktiskt var engelsmän och starkt latinskt påverkad - skrev sig själv som Vilhelm av Occam. Och jag är faktiskt jag och tittar du under sängen innan du går och lägger dig är mitt grundtips att inte levande har gömt sig där. Blott en och annan dammråtta. Som under min egen f ö och trots alla insatser från min trogna hushållerska Bettan.Lev väl och släpp alla onödiga grubblerier. Leif GW Persson

 
Klockan den 13 juli 2008 01:30 , Anonymous kg sa...

Tror ni käkade på Connaught. Fint ska det vara.

 
Klockan den 13 juli 2008 12:29 , Anonymous leena sa...

Min aning i restaurangfrågan är "The Capital Restaurant". Där kan nog kråset smörjas väl.

 
Klockan den 13 juli 2008 14:59 , Blogger Lisa sa...

Jag undrar om boken som du skriver om Quick kommer släppas för försäljning och i så fall när?

 
Klockan den 20 juli 2008 18:23 , Anonymous Anonym sa...

Blev nyfiken och loggade in på din blogg,läsvärd tyckte jag, när jag tänkte att nu ska jag för första gången följa en blogg,så läser jag att du har lagt ner den?! Är det sant?! Trist för mig och andra läsare men samtidigt lite uppkäftigt...Ha det gott med eller utan bloggande !

 
Klockan den 24 juli 2008 09:05 , Anonymous Saigon sa...

Din blogg är ett ljus i vardagen, men uppdatera den oftare! Saknar att se en strid ström av inlägg dimpa in. Men håll ändå samma höga klass! Kräver jag för mycket nu? Jag hoppas inte.

 

Skicka en kommentar

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida