Professorns span-nytt
Expressen, 9 februari 2014
Konsten att steka fläsk-spaning 1
I går ägnade jag goda delar av dagen åt att steka fläsk och skälen till
detta var fler än ett. För det första avsåg jag att äta stekt fläsk till
lunch tillsammans med en ljummen sallad på blandade italienska bönor. Både
nyttigare och godare än våra klassiska svenska bruna. Vad bönsalladen
anbelangar brukar jag kröna den genom att - varsamt - stänka på några
droppar balsamvinäger och strössla över lite finhackad gräslök. Vinägern ger
en intressant smakbrytning och gräs-löken kan i bästa fall få fjällen att
falla från dina ögon.
Konsten att steka fläsk-spaning 2
Det avgörande skälet till dessa kulinariska mödor var dock ett annat än att
jag bara ville äta mig mätt. Saken var nämligen den att jag hade svårt att
bestämma mig för vad jag skulle skriva om i den kolumn som du just har läst
och att jag av det skälet kanske borde tänka på något helt annat. I det här
fallet att mina rent timliga sysslor skulle kunna förlösa den andliga
processen. Även detta är något som jag rekommenderar av samma skäl som
dropparna med balsamvinäger och den finhackade gräslöken.
Konsten att steka fläsk-spaning 3
Att steka fläsk är inte så enkelt som det kan verka. Fläsket skall varken
brännas vid eller kokas. Det skall stekas, helt enkelt, för att få den rätta
konsistensen, lyfta fram den goda smaken och ge en yta som är precis lagom
knaprig. Själv använder jag en järnpanna där jag hettar upp en klick smör. När
smöret tystnat väntar jag ytter-ligare några sekunder innan jag lägger i fläsket
och jag passar hela tiden noga på temperaturen. Det hela är klart på ett par
minuter och det enkla tecknet på att du har lyckats är det gyllenbruna
stekflottet som samlats på botten av pannan.
Konsten att steka fläsk-spaning 4
Konsten att steka fläsk skiljer sig i så måtto icke från dina övriga
mänskliga åtaganden. När du väl bestämt dig för att göra något skall du göra
det så bra som du någonsin förmår och oavsett om vi talar om högt eller
lågt. Om det du sedan gjorde var av värde för dig, för andra, eller om det
bidrog till mänsklighetens goda växt, är en betydligt svårare fråga av
existentiell natur som jag tills vidare valt att lämna därhän.
© Leif GW Persson
|