Professorns span-nytt Expressen, 9 juni 2009

 

Äta långsamt spaning

Har åkt till hälsohem i Toscana tillsammans med mina två äldsta döttrar. Ägnar mig åt den lokala favoritsporten, att äta långsamt. Upptäcker att jag har mycket stora förutsättningar för denna gren. Särskilt svårt är det heller inte eftersom både tomater och meloner smakar just tomat och melon. Eller den lufttorkade skinkan. En liten och helt säkert in i döden lycklig gris. Med smak av medelhavets sälta och den sol som lyser över såväl levande som döda.

Bris-spaning

På kvällen vandrar jag mellan grönskande kullar. Dagens hetta har lagt sig och kvällsbrisen svalkar kinder och panna. Den där speciella vinden som samtidigt smeker, värmer och kyler, och som man nästan aldrig möter. Och det är givetvis där och då som jag får idén till en alldeles lysande uppfinning. En pedaldriven brisfångare, den logiska fortsättningen på de blixtlås, telefoner, kullager, AGA-fyrar och datamöss som ärat burit Sveriges namn runt jorden.

Pedaldriven bris-fångar-spaning

Den givna klädseln när man genomför detta, av Vår Herre benådade uppdrag, är en ljus och löst sittande linnekostym. På huvudet en stråhatt. I mitt fall är kostymen ljust gul och stråhatten vit men självklart finns här utrymme för individuella variationer och val. Miljövänlig är den också. En vanlig gammal herrcykel som jag framtill försett med en insugningstratt. Makligt trampar jag mot brisen som svalkar kinder och panna, sugs in i tratten, förs vidare genom en enkel trädgårdsslang som jag fäst vid ramen, för att slutligen samlas upp i ett löstagbart brislager som jag placerat på pakethållaren. Alla dessa dagar som brisen inte svalkar mina kinder och min panna, kan jag så ta fram mitt brislager och bara lätta något lite på ventilen på behållaren för att återigen uppleva denna njutning som knappt låter sig beskrivas.

Brisfångarklädsel-spaning

Den givna klädseln när man genomför detta, av Vår Herre benådade uppdrag, är en ljus och löst sittande linnekostym. På huvudet en stråhatt. I mitt fall är kostymen ljust gul och stråhatten vit men självklart finns här utrymme för individuella variationer och val.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor