Jag har satt kryss för Alf till EU Expressen, 9 juni 2009

 

I dag är det val till Europaparlamentet och själv skall jag rösta på Alf Svensson. Ett personval som väckt både förvåning och bestörtning bland mina politiskt intresserade närstående.

Det som satt deras känslor i svallning är dock inte det faktum att en gammal sosse, som jag, röstar på en gammal kristdemokrat, som han, utan den omständigheten att Alf Svensson är sjuttio år fyllda. En "gammal gubbe", alternativt "pigg pensionär", och enda förklaringen till att jag fastnat för honom måste väl ändå vara att jag snart är där själv och redan besväras av en tilltagande lallighet.

Av honnörsordet "pigg pensionär" förstår vi också att det är något skumt med pensionärer. Diverse figurer, av blandat kön, som tillbringar sin tid med att åka Ålandsbåt, spela bingolotto, äta prinsesstårta och spilla kokkaffe på sina illasittande, felknäppta paltor. Och att "den pigge pensionären" väsentligen kännetecknas av det faktum att han inte behöver skruva hela tiden på sin hörapparat för att kunna uppfatta dragspelsmusiken.
Själv delar jag inte den uppfattningen och allra minst när det kommer till Alf Svensson.

Alf Svensson är en klok, erfaren och hygglig människa. Tillika politiker med stora kunskaper och ett närmast unikt kontaktnät, en medmänniska med stark närvaro och ett stort engagemang i allt detta, såväl stort som smått, som berör oss alla.
Hur många politiker passar in på den beskrivningen? Alla dessa - hälften och tredjedelen så gamla som Alf - som vandrat direkt från ungdomsförbunden, genom lokalpolitiken, till rikspolitiken, avskärmade från vanligt mänskligt liv, och som alldeles för ofta låter som om de hade rutpapper i huvudet och munnen full med gröt.
Pigga och engagerade ungdomar? Nåja. Inte alltid, väl, och eftersom jag själv har större krav på de som skall ta tillvara mina politiska intressen så är Alf Svensson ett enkelt val. Speciellt till ett Europaparlament där Sverige är ett mycket litet land i gemenskapens utkant. Dit måste vi skicka folk som det är värt att lyssna på och som har förmågan att lyssna på andra. Inte en massa gnällpittar, oavsett kön, som ser som sin främsta uppgift att lägga ner EU. Eller åtminstone omvandla Europa till ännu ett Sverige. För "utlänningarnas" eget bästa givetvis.

Så, själv har jag satt kryss för Alf till EU. Trots att jag inte är det minsta dement och fortfarande ror med båda årorna.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor