Professorns span-nytt Expressen, 7 december 2014

FAVORITEN GEORGES SIMENON-SPANING

I min ungdom var Georges Simenon en av mina stora litterära favoriter och det är han för övrigt fortfarande. Han var född i Belgien 1903 men franska var hans språk och det var i Frankrike som han tillbragte den mesta tiden av sitt vuxna liv. En - på goda grunder - världsberömd författare och en av dem som sålt flest böcker i världens litteraturhistoria. Han dog i Schweiz 1989. Bland yngre generationer av läsare är han i dag i stort sett bortglömd vilket är illa eftersom han är en av 1900-talets bästa författare.

FÖRFATTARE OCH DERAS FLIT-SPANING
Simenon var en flitig man. Minst sagt. Under sina drygt femtio år som författare skriver han cirka 300 romaner och fler än 500 noveller. Mest känd blir han genom sina böcker om kommissarie Maigret som arbetar vid polisen i Paris. Totalt 75 stycken och samtliga väl värda att läsas vilket annars, när vi talar om andra författare och deras favoritfigurer, nästan aldrig är fallet.

KOMMISSARIE MAIGRET-SPANING
Om kommissarie Maigret, om hans liv i Paris, och om hans upphovsman Simenon har Anita Limare skrivit en högst läsvärd bok. En sådan där som är både underhållande och bildande. Den vill jag rekommendera inför de stundande helgerna med deras behov av både enskildhet, nöjsamhet och upphöjda tankar som det rent materiella överdådet kräver för att man inte bara skall äta ihjäl sig (Kommissarie Maigrets Paris, Carlssons bokförlag, 2014).

Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor