Professorns span-nytt Expressen, 5 augusti  2011

 

Sheriffen i Gnesta-spaning

Huset på landet där jag bor ligger i Gnesta kommun och själv skulle jag mycket väl kunna tänka mig att sluta mina dagar som folkvald Sheriff i Gnesta. Mina tjugo poliser skulle jag rekrytera bland de strävsamma yngre förmågor som har anknytning till orten och uppfyller de nödvändiga kraven på de tre H:na: Hederlighet, Humor och det mått av Handfasthet som uppdraget ibland kräver.

Gnestabus-spaning

Själv skulle jag inleda det uppdraget med att kartlägga det hundratal stökpellar som uppehåller sig på orten och den delen lär inte kräva mer än ett par timmar per klient. I nästa steg skulle jag så ha ett personligt samtal med var och en av dem och förklara vad som fortsättningsvis gäller. Att antingen bete sig som folk eller att hamna i finkan utanför kommungränsen. Jag tror på att tala med folk och om de vägrar att lyssna så finns det annan och betydligt beskare medicin som jag också tror på.

Försöks­spaning

Varför vänta till nästa val med att ge oss en fungerande polisverksamhet? När riksdagen i höst tar beslutet om att skapa en nationell polismyndighet kan man samtidigt besluta om att ge femton miljoner för att starta upp en försöksverksamhet med en lokal och kommunalt styrd polis i Gnesta. Erfarenheterna från det arbetet kan sedan ligga till grund för verksam­heten i landets övriga landsbygdskommuner.

Politiker-spaning

Jag är ingen politiker men så mycket har jag i vart fall förstått att detta är en fråga av den digniteten att den ensam kan avgöra om ett politiskt parti skall vinna eller förlora ett val till riksdagen.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor