Professorns span-nytt Expressen, 31 oktober 2010

 

Minns ni Kent Eriksen? Polisen i Solna som för drygt tre år sedan kontrollerade en misstänkt pedofil, kom på kant med den lille filuren, och sammanfattade deras korta möte med att han tyckte att den misstänkte "verkade vara en stor jävla idiot".

För en gångs skull började rättvisans kvarnar att mala och för att göra en lång historia kort så dömdes Eriksen i mars förra året av Tingsrätten i Stockholm för både förolämpning och förtal; dagsböter på femtio tusen, skadestånd på sammanlagt tjugo och kostnader för hans försvar på ytterligare tjugo. Totalt närmare hundra tusen i baken om vi nu ska ta det på enklaste vis och med tillbörlig respekt för målsägandens läggning.

Eftersom jag själv och många av Expressens läsare tyckte att detta rimmade illa med både brottet och kraven på en rimlig rättvisa så skapade vi stödfonden för Kent Eriksen. Totalt fyra hundra bidragsgivare samlade in sammanlagt 150000 kronor och domen överklagades.

För fjorton dagar sedan kom hovrättsdomen. Böterna minskade till drygt trettio tusen, skadeståndet till fem tusen och advokatkostnaderna i hovrätten stannade på staten. Sammanlagt skall Eriksen således betala drygt femtio tusen i böter, skadestånd och ränta samt advokatkostnader från tingsrätten. Pengar som stödfonden med nöje skall betala ut för att markera vad vi uppfattar som rätt och rimligt.

Återstår närmare hundra tusen kronor som jag föreslår att vi ger till någon organisation som arbetar för att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp? Ecpat är ett förslag och jag tar gärna emot flera från fondens bidragsgivare. Så hör av er snarast!

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor