Professorns span-nytt Expressen, 29 november 2015

REVOLVER-HARRY-SPANING
Harry Söderman, "Revolver-Harry", dog i Tanger i mars 1956 samma år som han skulle fylla 54. Inte så att han stupade för en kula i bröstet under ett farofyllt uppdrag vilket hade varit fullt logiskt med tanke på det liv han levde. Harry dog av en hjärtinfarkt beroende på att han ätit och druckit för mycket. En man som gillade det goda livet samtidigt som han bekymrade sig mer om andra än om sin hälsa och i så motto även det ett logiskt slut.

HARRY SÖDERMAN-SPANING
Som kriminolog var Harry unik. Han delade sin tid mellan vetenskapligt arbete och högst påtagliga insatser ute på fältet. Harry slog in dörrar, brottade ner busar och avlossade fler skott i tjänsten än alla andra inom den svenska polisen. Vid 26 års ålder blev han Sveriges förste doktor i ballistik (läran om projektilers rörelser), vid 37 den förste chefen för SKA (Statens Kriminaltekniska Anstalt), samtidigt en av världens mest kända kriminaltekniker. Föreläsare, konsult, expert vid både Interpol, FBI, Scotland Yard, BKA, NYPD och alla andra som behövde råd och dåd i kampen mot brottsligheten.

STÖRRE-ÄN-LIVET-SPANING
Som om inte detta räckte och blev över var han också aktiv antinazist och motståndskämpe redan innan andra världskriget bröt ut. Väl där utbildade han i hemlighet i Sverige 15 000 norrmän och 3 000 danskar som skulle sättas ini kriget så fort som den tyska ockupationsarmén började vika ner sig. Harry stod för det rätta och det goda oavsett personliga kostnader och risker. Harry var större än livet självt. En svensk Indiana Jones fast på riktigt

RÄTTSTJÄNAR-SPANING
I Linköping ligger Nationellt Forensiskt Centrum (NFC). Tills ganska nyligen hette det Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), innan dess Statens Kriminaltekniska Anstalt (SKA) och det var Harry som grundade alltihop. Av honom själv finns dock inte minsta spår, ingen staty, än mindre någon gata eller torg som bär hans namn och i den typiskt svenska meningen är även det fullt logiskt eftersom flertalet rättstjänare bekymrar sig mer om texten på sitt brevpapper och skylten vid ingången till den arbetsplats där de fyller sitt liv med innehåll och mening genom att flytta sina papper från en pärm till en annan enligt den grundläggande regeln om att aldrig sticka ut och tro att du är någon. Fast Revolver-Harry var ju faktiskt det. En man som gjorde skillnad när det kom till det som det egentligen handlar om.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor