Professorns span-nytt

Expressen, 27 januari 2013

 

ÖB-spaning

I en intervju i Svenska Dagbladet för en månad sedan avslöjade vår ÖB Sverker Göransson att Sverige skulle klara ett begränsat militärt angrepp under högst en vecka. Jag minns att detta gjorde mig glatt överraskad eftersom jag sedan flera år tillbaka varit övertygad om att jag och ett urval av mina jaktkamrater skulle kunna ockupera goda delar av vår kungliga huvudstad på ungefär samma tid som vi behöver för att inta våra älgpass.

Åklagarspaning

ÖB:s uttalande har upprört Säpos egen åklagare Tomas Lindstrand så till den milda grad att han nu börjat undersöka om inte ÖB kan ha gjort sig skyldig till brott mot rikets säkerhet för att han avslöjat "försvarshemligheter" av den digniteten att varje normalt funtad människa kan räkna ut dem med hjälp av ändalykten. Givet Lindstrands analytiska förmåga blir jag inte särskilt komfortabel vid tanken på vem som är hans uppdragsgivare.

Sjukskrivningsspaning

Göransson själv har sjukskrivit sig på grund av "stark press" och eftersom det knappast handlar om någon mer guldgalonerad variant av en vanlig värnpliktig simulant från den tid då jag själv gjorde lumpen finns det säkert starka skäl att skriva ner hans egen prognos från sju dagar till motsvarande antal timmar.

Förtroendespaning

I media ägnar man mycken tid och möda åt att spekulera i om det uppstått "en spricka" i förtroendet mellan regeringen och högste chefen för försvarsmakten trots att det är långt enklare än så. ÖB saknar helt förtroende för regeringen då den gett honom ett uppdrag som han skall genomföra utan att ge honom de pengar som krävs medan regeringen är skitsur på ÖB för att han inte håller käften och nöjer sig med att lyfta sin feta lön.Själv sätter jag min lit till Vår Herre, Den Beridna Vaktparaden och Gamla Bettan, min slitna älgstudsare som jag köpte för snart femtio år sedan. Sveriges försvar är lika gott som det var på Per Albins tid och Fan må ta den lille Lipsill som hävdar något annat.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor