Professorns span-nytt

Expressen, 24 mars 2013

 

Säga-dumma-saker-spaning-1

 

Det finns många skäl till att man låter sin trut springa före sitt förstånd. Ett av de vanligaste att man bli så förbannad att man måste lätta på det inre trycket till varje pris och att även de allra enklaste invektiven är mer effektiva blodtryckssänkare än ironi, sarkasmer eller att bara kasta pärlor till svin.

 

Säga-dumma-saker-spaning-2

 

Det vanligaste skälet till att man säger något dumt är tyvärr betydligt allvarligare. Att man ger uttryck för vad man faktiskt tycker, tänker eller tror. Verkligt illa blir det naturligtvis när man gör det för att man är dum i huvudet på riktigt. Inte bara för att man fått saker och ting om bakfoten som man kan rätta till och be om ursäkt för.

 

Säga-dumma-saker-spaning-3

 

En mer komplicerad kategori utgörs av de som är både bildade, begåvade och väluppfostrade men inte nådde hela vägen fram. Ännu värre naturligtvis när man bemödat sig så mycket om formen att själva budskapet gick förlorat på vägen. Allra värst när det blev tvärt emot vad man avsåg att säga.

 

Och så en Tobias Billström-spaning

 

Mot bakgrund av det ovan sagda tycker jag inte att Tobias Billström är särskilt övertygande som rasist. Han är visserligen både blond, blåögd och snart medelålders men att han även skulle vara rasist har jag svårt att tro. En i grunden snäll och hygglig kille, ett svårt jobb, ett försök att lösa det hela genom lite snitsiga formuleringar som inte nådde hela vägen fram.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor