Professorns span-nytt Expressen, 24 juli 2016

Knoll-och-Tott-spaning 1
För tio dagar sedan kom så äntligen det efterlängtade uttalandet från landets justitieminister Morgan Johansson om rikspolischefen Dan Eliassons synpunkter på Jimmie Åkesson och hans parti Sverigedemokraterna. Till TT lät Johansson då meddela att "Det är bra när statstjänstemän markerar. SD är inget vanligt parti utan ett rasistiskt parti med nazistiska rötter" och starkare stöd än så från en politiskt ansvarig till en tjänsteman tror jag faktiskt att det är svårt att hitta i vår svenska samtidshistoria. Som politiker och minister är naturligtvis Johansson fri att tycka vad han vill om en politisk motståndare så länge han inte gör sig skyldig till straffbart förtal eller förolämpning. Jag har heller inga problem med hans beskrivning av SD:s historia. Det som stör mig är tre andra omständigheter.

Knoll-och-Tott-spaning 2
Något svar på den fråga som jag och andra ställt - om det konstitutionellt lämpliga med politiserade myndigheter - har han inte gett. Inte beroende på att han missat det - Morgan Johansson är inte dum på det viset - utan för att han medvetet undvikit det. Det stör mig. Det andra som stör mig är att landets justitieminister tycks tro att närmare en femtedel av landets väljare skulle vara "rasister med nazistiska rötter". Så illa är det naturligtvis inte för på den tiden då SD:s sympatisörer kunde beskrivas på det viset så uppgick de till mindre än en procent av landets befolkning. En inte alltför vågad gissning är att den största enskilda kategorin av dagens SD-väljare utgörs av besvikna före detta sossar och med tanke på att den rekryteringen skett under Johanssons tid som socialdemokratisk politiker kanske det finns grund för både eftertanke, ödmjukhet och självrannsakan.

Kapten-Bölja- spaning
Morgan Johansson och Dan Eliasson är faktiskt inte särskilt lika vare sig i en yttre eller inre mening och när de plötsligt börjar låta som Knoll och Tott blir jag naturligtvis orolig. Jag vet faktiskt inte hur jag ska få dem att ta sitt förnuft till fånga. Att göra som kapten Bölja gjorde på sin tid har jag heller aldrig haft en tanke på. Därför Kära Läsare är jag tacksam för alla tips.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor