Professorns span-nytt Expressen, 24 januari 2016

KULFINNARSPANING
Berättelsen om kulorna från brottsplatsen på Sveavägen är en sorgesam historia. Eftersom polisen inte hade gjort några avspärrningar värda namnet var det fritt fram för alla att rota runt där och båda kulorna hittades av privatpersoner som därefter lämnar dem till polisen. Den första - den som snuddar vid Lisbeth Palme - hamnar på trottoaren på andra sidan Sveavägen och hittas på lördag morgon sju timmar efter mordet. Den andra - den som dödade Olof Palme - hittas strax efter lunch på söndag och precis vid avspärrningen där människor då hade samlats för att ge en sista hälsning till landets statsminister. Åtminstone en av dem hade ögonen med sig till skillnad från de poliser som borde ha hittat dem åtminstone ett dygn tidigare.

VILOSPÅRSSPANING
Därmed hade också Hans Holmér och hans medarbetare lagt den mentala grunden till det ifrågasättande som var givet hos varje stolle i allmänhet och privatspanare i synnerhet. Med tanke på historiken så måste ju kulorna vara villospår som inte hade med mordet att göra utan hade placerats där av någon som ville föra Palmespanarna bakom ljuset. Detta trots att de själva skött just den biten utan minsta invändning redan från utredningens början.

SPÅRSÄKRINGSSPANING
När man väl har fått kulorna i sin hand bestämmer sig spaningsledningen att skicka dem till dåvarande SKL nere i Linköping för kaliberbestämning. Där ser man först till att rengöra dem från de lämningar som hamnat på dem sedan de avfyrats. Textilspår från Lisbeth Palmes kläder, blod, vävnadsrester, textilspår från Olof Palme och det han hade på sig. Först genom att lägga dem i sprit och därefter skrubba av dem ordentligt med en vanlig tandborste innan man gör den kaliberbestämning som spaningsledningen i Stockholm hade beställt. Det övriga häller man i vasken och därmed adjöss till alla de spår som bortom varje rimligt tvivel hade kunnat styrka att det var just dessa kulor som gärningsmannen hade avlossat.

DET VAR SÄMRE FÖRR-SPANING
I den debatt som sedan följer genomför Palme-utredarna ytterligare ett antal åtgärder som skadar kulorna och försvårar den kriminaltekniska undersökningen. Man hämtar bly från dem för att göra en isotopundersökning, man gör avgjutningar för att kunna skicka kopior på kulorna till sina utländska koller vid FBI och BKA. Man tar bort spårunderlag och tillför spår som inte har med saken att göra plus en del annat också som i dag omgående skulle leda till att man fick sparken från NFC. På goda grunder och allt var inte bättre förr.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor