Professorns span-nytt Expressen, 23 februari 2014

 

Bokrea-spaning

 

På tisdag börjar årets bokrea. Du får därmed ett osökt tillfälle att köpa många goda böcker till priset av en och själv ägnade jag gårdagen åt att pricka av intressanta titlar i årets reakatalog. Några av dem kommer jag inte att köpa eftersom jag redan har läst dem. Däremot rekommendera dem av samma skäl. Som Pontus Ljunghills utmärkta kriminalroman, "En osynlig". För den som "inte läser deckare", en inställning som jag själv ofta får höra, finns även annat med högt läsvärde. Som Kerstin Ekmans höggradigt underhållande "Grand final i skojarbranschen" eller Hans Falladas storverk, "Ensam i Berlin", som handlar om det faktum att när vi dör så dör vi alla var för sig.

 

Kokboksspaning

 

Med kokböcker är det så enkelt att de alltid är oläsliga viket dock inte skall skyllas på författaren eftersom kokböcker alltid skrivs av andra än han - i regel en "han" - som står på omslaget. Riktiga kockar skriver inte böcker och med flertalet av dem är det så praktiskt ordnat att de knappast klarar av att läsa sina egna recept.

 

Lotta Lundgren- spaning 1

 

Det finns ett undantag. Hon heter Lotta Lundgren och hennes bok på årets rea har titeln "Om jag var din hemmafru". Frånsett den rent kulinariska biten som du har rätt att kräva av en riktig kokbok så innehåller boken en text som är både välskriven, roande och tänkvärd. Trots att hon har skrivit den själv.

 

Lotta Lundgren- spaning 2

 

Kan hon laga mat, då, undrar kanske den presumtive läsare som är mer intresserad av det timliga än av det litterära. Låt mig säga så här. Att om det vore utförsåkning som det handlade om så skulle Lundgren - likt en sentida Ingemar Stenmark - förvandla flertalet av stjärnkockarna på tv till vanliga rundningsmärken.

 

© Leif GW Persson





Tillbaka
> Alla krönikor