Professorns span-nytt Expressen, 23 december 2012

 

Julspaning

I morgon skall jag, hustrun och två av våra söner fira jul på gården nere i Sörmland. Dessutom får vi sällskap av lille Malakai, som är två år gammal och ska få en lillebror som förväntas anlända till jorden under samma dag. Ett såväl praktiskt som trevligt arrangemang till vilket Malakai gett uttryck för både sitt godkännande och gillande eftersom hans morfar berättat för honom att just gården där mormor och morfar bor ligger i den mest tomtetäta delen av Sörmland.

Julklappsspaning

Trots den rikliga förekomsten av tomtar på trakten har hans morfar för säkerhets skull köpt in både ett leksakståg och en doktorsväska åt honom. Malakai har ännu inte bestämt sig för sitt framtida yrkesval, han tvekar ännu i valet mellan att bli lokförare eller läkare, medan hans morfar gärna skulle se att han tillägnade sig den dubbla kompetensen. Var för sig hedervärda yrken men som kombination oslagbar i den framtida värld där Malakai och hans generation kommer att leva sina liv.

Julhälsningsspaning

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. För en kolumnist som jag är mina läsare lika viktiga som luften jag andas. När jag om cirka tjugofyra timmar höjer mitt immiga nubbeglas så är det inte den goda sillen på tallriken framför mig som får mina trötta ögon att tåras. Alls icke, det är tanken på Er, Kära Läsare, och en uppriktig önskan om att Ni alla ska få en Riktigt God och Fröjdefull Jul!

Julrådsspaning

Ni ska också få en julklapp av mig i form av ett gott råd. Som framgått av min inledande betraktelse så har jag inte levt hela mitt liv med samtliga bestick i den egna lådan i god ordning. På en punkt har jag dock all den insikt som situationen kräver. Undvik den där gamla klassiska svenska juldelikatessen som består i att man äter en tjock skiva sötlimpa som man doppat i varmt grisflott. Dels smakar det för hemskt, dels finns det betydligt enklare sätt att ta livet av sig.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor