Professorns span-nytt Expressen, 21 september 2014

Stefan Löfven-spaning

Veckan efter valet firar våra media formidabla orgier på temat om hur omöjligt det kommer att bli för Löfven att bilda en fungerande regering. Löfven är uträknad redan innan han äntrat ringen och för varje sann inverterad opportunist som jag själv finns det bara en reaktion på detta. Jag tror att han kommer att klara sig alldeles utmärkt och att vi alla, inte bara Löfven, kommer att hamna i det logiska slut som de politiska förutsättningarna gett oss. Och i det sammanhanget är Löfven inte mer skyldig än någon annan som lade sin röst i valurnan för en vecka sedan.Kommer att klara sig.

Försvunnenspaning

När det kommer till vanlig polisiär spaning handlar den ofta om hitta försvunna personer och möjligen är detta något som man borde ta till sig även bland de politiskt verksamma. Nästan var tredje moderat väljare tycks ju ha försvunnit och dessutom gjort det utan att för den skull ha gått upp i rök. Detta till skillnad från Reinfeldt och Borg som ju valt att avsluta sina val med att göra just det.

Åkesson-spaning

Valets store segerherre är Jimmie Åkesson. Närmare åtta hundra tusen svenska väljare tycker som han och det finns igen anledning att huttla med den saken. Samtidigt tycks det vara tunt med gratulanter bland hans politiska motståndare som mest ojar sig över hur man skall få alla dessa SD-väljare att ta sitt förnuft till fånga. Varför de nu skulle göra det? Den enkla anledningen till att de röstade som de gjorde måste väl ändå ha varit att de följde sin övertygelse. Och att olika människor låter sig övertygas av olika skäl.

 

 

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor