ï»? Leif GW Persson


Ett omöjligt uppdrag för Bilevicius advokat
 
Expressen, 21 februari 2016

För fjorton dagar sedan faststÀllde Göta hovrÀtt domen mot Nerijus Bilevicius för mordet pÄ Lisa Holm i juni 2015. Livstids fÀngelse och nÀr han vÀl avtjÀnat sitt straff - vilket i hans fall lÀr handla om minst tjugo Är - skall han utvisas ur landet. En vÀl underbyggd dom. För en gÄngs skull bevisad lÄngt bortom rimligt tvivel och inget som kommer att störa min nattsömn. En rÀttvis dom i sÄ mÄtto att detta Àr det strÀngaste straff som den svenska rÀttvisan kan döma nÄgon till.

Samtidigt Àr den hÀr saken inte över. Bilevicius som fortfarande nekar ihÀrdigt till varje form av inblandning i mordet har redan lÄtit meddela att han dels kommer att överklaga till Högsta domstolen, dels att han avser att byta advokat. Att HD skulle ge honom prövningstillstÄnd bedömer jag som uteslutet. Det ska till mycket speciella undantag för att HD skall Àgna sig Ät bevisprövning och förutsÀttningarna för det saknas i det hÀr fallet. Samtidigt Àr detta ett beslut som kommer att dröja nÄgra mÄnader dÀr varje dag av vÀntan ocksÄ Àr en dag av plÄga för offrets familj, anhöriga och vÀnner.

Att hans byte av advokat - frÄn den i en juridisk mening helt osannolika Inger RönnbÀck till den förvisso mycket förfarne "stjÀrnadvokaten" Björn Hurtig - skulle kunna Àndra pÄ den saken Àr mindre troligt. En första nödvÀndig förutsÀttning för detta Àr att den dömde Àndrar sin historia. Att han antingen medger viss inblandning i det som hÀnt samtidigt som han pekar ut andra som skulle ha burit det avgörande ansvaret i samband med gÀrningen. Eller att han plötsligt hÀvdar att han kÀnde sitt offer och att de spÄr som han lÀmnat pÄ hennes kropp uppkommit vid andra tillfÀllen och under andra mÀnskliga förutsÀttningar Àn de som hÀnför sig till ett mord pÄ ett för honom helt okÀnt offer. Vid grova vÄldsbrott med sexuella motiv Àr olika varianter pÄ den senare typen av förklaring en klassiker bland erfarna kriminella. Att man anpassar sig till den bevisning som anförs och försöker ge en förklaring till den som Àr mindre allvarlig i en straffrÀttslig mening.

SÄ icke Bilevicius som inte bara förnekar varje kontakt med sitt offer utan till och med gÄr lÀngre Àn sÄ nÀr han pÄstÄr att han inte hade en aning om Lisa Holms existens. Att Àndra sin berÀttelse i det hÀr lÀget, och att göra det ens marginellt, blir samtidigt ingen enkel uppgift eftersom hans trovÀrdighet i den delen dels Àr förbrukad genom vad han tidigare sagt, dels pÄ att grund av att de personer som skall ta stÀllning till om det han dÄ sÀger Àr sant eller inte Àr vÀl medvetna om just den typen av förklaringar. Att sÄdana som jag med viss spÀnning vÀntar pÄ hur Björn Hurtig avser att lösa det problemet Àr en sak. Betydligt vÀrre det i sÄ fall processuellt betingade lidande som kommer att drabba offrets nÀrstÄende.

Den vanligaste frÄgan som jag fÄtt med anledning av mina skriverier om just mordet pÄ Lisa Holm Àr hur det kan komma sig att den Ätalade gÀrningsmannen - trots bevisningen - orkar hÄlla fast vid sitt totala förnekande. I en statistisk mening, för den kategori av gÀrningsmÀn som Bilevicius tillhör, Àr det inget mÀrkligt. Vid mord med sexuella motiv och sadistiska inslag, sÀrskilt dÀr offret Àr en obekant yngre kvinna eller ett barn samtidigt som gÀrningsmannen uppfattas som en fullt normal och till och med hedervÀrd familjefader, sÄ Àr detta det vanliga sÀttet att förhÄlla sig till anklagelserna. Hur man sedan klarar av det som individ och mÀnniska vet jag inte. Och att Bilevicius sjÀlv skulle ta steget att erkÀnna för att sona sitt brott Àr heller inte sÀrskilt sannolikt. Jag utesluter inte ens att han inom loppet av nÄgra Är kommer att bli ett resningsÀrende.

"Ett oskyldigt offer för en konspiration bland poliser och Äklagare" som hans första försvarare, advokaten Inger RönnbÀck, enstÀndigt hÀvdade under tvÄ rÀttegÄngar.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikorBacklight in order to light up the actual rolex replica sale. The prospective marketplace due to this rolex replica uk is actually obviously the actual vacationing rolex replica sale professional, however I declare this bears something for panerai replica sale. Stay tuned in to obtain a good in depth breitling replica sale just like I possibly could obtain my personal on the replica watches uk. Switzerland watchmaker reproduction recently announced rolex replica sale different within their Tactile rolex replica sale: the actual Navigator 3000.