Professorns span-nytt Expressen, 21 april  2013

 

Fortsatt skurkspaning, 1

I veckan som gick har Dagens Nyheter gett ett ansikte åt det polisiära misslyckande som blev ett faktum för snart trettio år sedan när dåvarande rikspolischefen Björn Eriksson, i nära samarbete med polisfacket, lade fast de villkor som därefter gjort varje form av fungerande polisarbete omöjligt. Som alltför ofta förr publicerade DN tyvärr bild på fel skurk.

 

Fortsatt skurkspaning, 2

 

Den som i dag får bära historiens hundhuvud är nuvarande rikspolischefen Bengt Svensson. Enligt den politiske ledarskribenten Hanne Kjöller är han närmast att jämföra med Legenden Bagdad Bob när det kommer till att förneka problem. Med all den respekt som följer av att hon är kvinna och jag är man, vill jag nog ändå drista mig till att påstå att hon för en gångs skull har fel. Även jag är väl insatt i deras respektive verk och gärningar - till skillnad från Kjöller har jag till och med träffat både Bengt och Bob - och jag tycker inte att de är det minsta lika. Bengt Svensson är en hygglig och hederlig karl som under sin korta tid som rikspolischef försökt slå knut på sig själv för att åstadkomma en fungerande polisverksamhet.

 

Fortsatt skurkspaning, 3

 

Ska vi sätta ansikten på det misslyckandet finns det andra som vi med fördel kan peka finger åt. Varför inte börja med den strutskoloni på justitiedepartementet som ersatt politiska beslut med att kasta bra pengar efter dåliga och fortsätta med det polisfack som är villiga att gå genom eld och vatten för att poliser skall slippa ägna sig åt vanligt hederligt polisarbete. Låt oss börja där, om det nu är skurkar som vi skall hänga ut.

 

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor