Professorns span-nytt Expressen, 20 juli 2014

 

Joakimspaning, 1

 

Joakim var läkare, högt begåvad, lysande betyg och när han tagit studenten blev han antagen till både Handelshögskolan och Karolinska. På sommaren var han i Frankrike. Träffade en vacker fransyska som han ogärna ville lämna och eftersom Handelshögskolan startade undervisningen fjorton dagar före Karolinska så valde han att bli läkare i stället för civilekonom. I den värld där Joakim levde var sådant bara en detalj i det större och existentiella sammanhanget.

 

Joakimspaning, 2

 

Joakim var också en fenomenal entreprenör och det var han som banade väg för en fungerande privat sjukvård här i landet genom att bland annat starta Vaccinationscentralerna, Optikerkedjan Synpunkten och Cityakuten. Att göra affärer var hans livsluft och alldeles oavsett vad de handlade om så brukade han tjäna pengar på dem. Aktier och obligationer, fastigheter, flygplan och tankfartyg. Till och med göra sig en hacka på Fermenta efter konkursen.

 

Joakimspaning, 3

 

Joakim var son till Albert Bonnier jr. Född utom äktenskapet eftersom Abbe hade haft ihop det med Joakims mamma som var chefredaktör på Damernas Värld. Av det som Joakim berättade för mig har jag också förstått att Abbe kanske var en bättre tidningsmakare än pappa. Inte hela världen, enligt Joakim, eftersom hans mamma Mai var så mycket bättre.

 

Joakimspaning, 4

 

När Joakim skulle starta Cityakuten vände han sig till sin pappa och bad honom om ett lån. Givetvis på marknadsmässiga villkor. Istället fick han en utskällning där Abbe luftade sin besvikelse över att han fått en son som uppenbarligen var dum i huvudet eftersom han trodde att folk skulle betala pengar för något de kunde få gratis genom den offentliga sjukvården. Abbe tillhörde nämligen det privilegierade fåtal som aldrig behövt tillbringa en dag på en akutmottagning medan man lyssnade på de glada skratten som trängde ut från personalens fikarum. Han förstod helt enkelt inte bättre enligt Joakim och att han redan samma vecka ordnade finansieringen på annat sätt behöver knappast sägas.

 

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor