Professorns span-nytt Expressen, 1 februari 2009

 

Bonustips 1

Sedan några månader tillbaka innehåller våra affärstidningar en helt ny typ av kapitalistiska hjältereportage. De vanliga skrönorna, om hur våra vanligaste räknenissar tjänat miljarder till de företag åt vilka de vigt sina liv, lyser numera helt med sin frånvaro. Glorian finns däremot kvar eftersom samma räknenissar, som numera förlorat miljarder åt de företag som de vigt sina liv åt och sparkat tusentals vanliga anställda på vägen dit, bestämt sig för att avstå från sin avtalade bonus.

Bonustips 2

Långt ifrån alla räknenissar givetvis. Andelen med den nya typen av gloria torde vara ungefär densamma som andelen moder Teresa inom det vanliga välgörenhetsarbetet.

Bonustips 3

Under det rika liv som förunnats mig har jag även haft förmånen att sitta i styrelsen för ett halvdussin banker och fondkommissionärer. Där delade man ut bonusar så det stod härliga till och med dessa var det så klokt ordnat att affärsvolymen bestämde storleken på dem. Bra affärer var således lika lönsamma som dåliga för de närmast berörda bonusnissarna. För att försäkra sig mot bonusförluster i händelse av utomordentligt usla affärer eller rent kriminella geschäft såg man givetvis också till att betala ut dem innan man satt med facit på hur det gått.

Bonustips 4

För ordningens skull vill jag också understryka att jag aldrig tagit emot ett öre i bonus. Jag föredrar att leva på pengar som jag själv tjänat vilka bland annat har det goda med sig att jag är fri att gnälla över hur andra tjänat sina.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor