Professorns span-nyttExpressen, 18 november 2012

 

Sanning- och lögnspaning

 

Skillnaden mellan sanning och lögn är långt ifrån enkel och med många vittnen är det så att de både har de bästa avsikter och är fullkomligt övertygade om att det som de säger är sant trots att det faktiskt är fel.

 

Eva Bengtsson­spaning

 

Jag säger inte att Eva Bengtsson ljuger - i den meningen att hon skulle tala mot bättre vetande - när hon påstår att hon haft Olof Palme som kund men det finns en betydande risk för att hon kan ha misstagit sig. Hennes kunskaper om politik och politiker torde vid den här tiden ha varit obefintlig och det är först ett par år efter domen mot Doris Hopp som hon i förtroende berättar för vårdpersonalen på hemmet att hon numera förstått att hon haft Palme som kund. Hon har nämligen känt igen honom när hon tittat på tv.

 

Vårdpersonalspaning

 

Personalen gör ingen anmälan om detta och om det beror på att de inte tror på det hon säger, eller att de oroar sig för sin egen ändalykt och konsekvenserna av att de misskött sitt vårdansvar, vill jag låta vara osagt. I stället berättar de om det i förtroende, för dem som orkar lyssna. Två av dem har berättat det för mig vid två skilda tillfällen under 1978 och 1979 och när jag redovisade min syn på saken hade ingen av dem några särskilda invändningar.

 

Palmespaning

 

Om Olof Palme hade levt i dag hade han varit 85 år gammal men oavsett det har jag väldigt svårt att tro att han hade behövt ta del av vare sig boken om Bordellhärvan, filmen "Call girl" eller all den övriga ryktesspridningen som följt i spåren av detta. Kvar finns hans änka och hans tre söner. Låt oss inte glömma bort dem.

 

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor