Professorns span-nytt Expressen, 18 januari 2009

 

1. Författarpanelen

På Aftonbladet har man givetvis gjort ett rejält jobb i Marklunddebatten. Fattas bara eftersom det är i Expressen hon skriver. Man har till och med kallat in en särskild panel av författarkolleger för att ta ställning till hennes förbrytelser. Även jag vederfors den äran och varför jag fann henne fri från skuld torde ha framgått av det på denna sida sagda.

2. Stackars Brunner

Författarkollegan Ernst Brunner passade som alltid på att tala om vilken usel författare Liza Marklund är. Bortsett från att detta är en helt annan debatt så är det väl heller inte där som skon klämmer utan snarare i Brunners egen portmonnä. Det senare är en enkel följd av det faktum att på varje läsare som föredrar Brunner framför Marklund så går det tjugo som väljer Liza i stället. Och vem har påstått att livet är rättvist?

3. Riskfritt, Drougge

I Aftonbladets panel ingick lyckligtvis en riktig expert på det aktuella ämnet. Nämligen Unni Drougge som gjort det till den enda och bärande idén i sitt författarskap att ta heder och ära av de män som hon lyckats få ihop det med. Eftersom hon inte säljer några böcker behöver hon heller inte riskera att råka ut för sådana som Monica Antonsson vilket väl ändå måste vara en tröst i det allmänna konstnärliga elände där alltför många författare vistas.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor