Professorns span-nytt Expressen, 14 juli 2013

Advokatspaning 1: Det första valet

 

I veckan som gick skrev jag en artikel om stjärnadvokaten Johan Eriksson. Den försvarare som de flesta av hans kolleger skulle välja om de råkade i klammeri med rättvisan. Eftersom endast en dåre skulle komma på tanken att försvara sig själv passar jag naturligtvis på att fråga Eriksson vem han skulle välja att för det fallet att han skulle snava på den laglydnadens smala stig där sådana som han förväntas ta sig fram i livet.

 

Advokatspaning 2: En riktig doldis

 

Den som Eriksson i så fall skulle vända sig till heter Lars Kruse och är från Helsingborg. "En oerhört duktig advokat", enligt Eriksson och den enkla och dystra förklaringen till att jag själv aldrig hört talas om honom är förmodligen att han är just ifrån Helsingborg och av det skälet enbart passerat under de rikstäckande medias radar när han drivit sina mål.

 

Advokatspaning 3: En saknad stjärna

 

Kännetecknande för dagens stjärnadvokater är att de definitivt är mer intresserade av juridik än att springa på premiärer. Icke förty - romantiker som jag är - kan det inte hjälpas att jag kommer på mig själv med att sakna den förste och den störste av dem alla, Henning Sjöström. Henning med sin Strandvägsvåning, sin Rolls, sin vackra hustru och sin välskräddade framtoning. Jag saknar till och med den monokel som han i stadgad medelålder började bära när han framträdde i rätten.

 

Advokatspaning 4: En rättskaffens man

 

Anledningen till att jag gör det är att han också var en utmärkt jurist, en modig man, en bra och rättskaffens karl som var villig att gå genom både eld och vatten för sin klients skull. Allt det där andra var sådant som han bara bjöd på. Heder åt Henning!

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor