Professorns span-nyttExpressen, 30 maj 2010

 

Broder-spaning

Zlatan Ibrahimovic kan göra saker med en fotboll som ytterst få människor på denna jord mäktar med. Att han rent bokstavligt gör det med sina fötter och sin kropp är samtidigt ointressant eftersom det i allt väsentligt händer i huvudet på honom. Det förstår vi av hans förtjusta flin när han precis har gjort det och det fula finger som han ibland kan ge den som just misslyckats med att hindra honom från att göra det. Det som på det mest osvenska vis gett honom platsen i våra svenska hjärtan. I förening med allt som rör sig i hans huvud, sättet han säger det på, hans obändiga vilja och hans kamp för framgång i livet trots dåliga odds.

"Jag är Zlatan"-spaning

Nu har boken om hans unga liv och fotbollskarriär kommit ut och av det enda, enkla och ovan nämnda skälet har den redan slagit alla tidigare kända försäljningsrekord trots alla förståsigpåare i bokbranschen som ständigt har hävdat att "memoarer av idrottsmän inte säljer eftersom de som gillar idrott aldrig läser några böcker".

Saade-spaning

Nåja, inte när det kommer till den Zlatan som bor i alla svenska hjärtan. Till och med i alla barns stora idol Eric Saades hjärta, trots att han inte har läst en bok sedan han gick i femte klass. "Det lär bli den första bok jag köper och läser i mitt liv", konstaterar Saade. Det är bara att gratulera, Eric. Bättre sent än aldrig och eftersom jag själv har läst den kan jag rekommendera den av även andra skäl än de som handlar om vad som nu lever i våra hjärtan.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor