Professorns span-nytt Expressen, 10 juli 2011

 

Sommarmord

Förra månaden var jag tvungen att ta ut semester. Det var personalavdelningen som gnölade på mig. Jag hade för många "sparade dagar". Hur man nu kan spara sin lediga tid? Själv har jag alltid trott att den gick förlorad i det ögonblicket du valde att göra något annat och för att inte min påtvingade sysslolöshet skulle ta kål på mig passade jag på att spela in en liten tv-serie om svenska "Sommarmord".

Quicks medarbetare

Vi började i Appojaure uppe i norra Lappland med ett dubbelmord på två holländska turister som inträffade 1984. Ett högst utredningsbart ärende som man borde ha klarat upp om det inte hade hamnat i händerna på före detta överåklagaren Christer van der Kwast och hans närmaste medarbetare Thomas Quick. Säga vad man vill om Kvasten men hade det funnits fler som han skulle det inte ha funnits några ouppklarade mord här i landet. Inte med tanke på alla hundratals svårt psyksjuka mytomaner som hela tiden ligger sömnlösa i sin längtan efter rättsapparatens egen motsvarighet till prinsessan som pussar grodor.

Mordet på Ulla

Nu på onsdag den 13 juli är det dags för andra avsnittet i serien "Sommarmord". Ett av de mest uppmärksammade fallen i vår svenska kriminalhistoria. Mordet på Ulla Höglund i Södertälje sommaren 1970. När hennes kropp hittades efter ett par veckor så anhölls hennes man och redan efter ett par månader blir han åtalad. Efter drygt en vecka läggs åtalet ned och mannen frikänns. Polisen bär ner utredningen i källaren eftersom de betraktar ärendet som polisiärt uppklarat men när jag själv går igenom utredningen fyrtio år senare blir jag långt ifrån övertygad om den saken. Döm själva. Mordet på Ulla Höglund är en veritabel rysare.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor