Professorns span-nytt Expressen, 10 juli 2016

Att-kräkas-på-sig-själv-spaning
När Jimmie Åkesson lägger ut den politiska texten kräks Dan Eliasson. Jag hoppas att detta skall tolkas bildligt och inte bokstavligt. Om inte blir jag orolig av enkla operativa skäl och med tanke på hur Eliasson i så fall kommer att reagera den där morgonen då han plötsligt hamnar i ett skarpt läge. Den där morgonen som började precis som vanligt men som fortsatte med att några terrorister mejade ner ett hundratal vanliga människor nere i tunnelbanan när de bara var på väg till sina jobb. Den där dagen som slutade med att de aldrig kom hem igen. Förhoppningsvis kommer Eliasson att klara den biten så långt det nu är möjligt att hantera sådant när det väl har hänt och utan att hans egna kroppsvätskor lägger sig hindrande i vägen.

Polisens-politiska- sympatier-spaning
Enligt våra återkommande väljarundersökningar är det sedan länge på det viset att närmare tjugo procent av väljarna sympatiserar med Åkesson och Sverigedemokraterna. Bland landets poliser tror jag faktiskt att den andelen till och med kan vara högre än så och allra högst inom den kategori som utgörs av poliser som jobbar ute på fältet. Jag vill samtidigt understryka att detta är en gissning och att jag haft fel förr. Det kan vara svårt att jobba som polis. Bland annat finns det en betydande risk för att du förhärdar dig, till och med bejakar det sämsta inom dig.

Sluta-tafsa-spaning
Helt bortsett från det dubbla budskapet - och hur vi nu ska tolka frånvaron av armband - så är sluta-tafsa-kampanjen ett mycket enfaldigt förslag. Det finns inget som talar för att det skulle få några om helst brottsförebyggande effekter. Däremot vittnar det om en defensiv polisiär attityd. På samma sätt som när man uppmanar kvinnor att hålla sig inomhus för att en våldtäktsman tagit över staden där man bor. Att bekämpa brottsligheten till priset av att vanliga, hyggliga, hederliga människor tvingas avstå från väsentliga delar av sin frihet. Vad det handlar om är det rakt motsatta och oavsett om vi talar om blottare, tafsare, våldtäktsmän, ficktjuvar, rånare, vanliga StökNissar, stenkastare, mordbrännare, gatuboxare eller allt annat mänskligt oknytt som ryms mellan brännässlorna på marken och rovfåglarna under himlens fäste. Grip dem, sätt dem i finkan, åtala dem, döm dem och ge dem en seriös chans att i enskildhet och avskildhet tänka över värdet av att ändra sina liv och sin inställning till andra människor. Att kalla detta för Jimmie Åkesson- modellen vore ett betydande misstag. Det är fler än han som insett den självklarheten.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor