Min gamle kamrat Morgan
 
Expressen, 5 oktober 2014

 

Noterade med viss förtjusning att min gamle kamrat Morgan Johansson på nytt tagit plats i regeringen. Dessutom som justitieminister. "Gammal och gammal", förresten. Morgan är tjugofem år yngre än jag och när han tog plats i Göran Perssons regering var han bara 32.

Första gången vi hade kontakt med varandra var för snart tjugo år sedan och i en mänsklig mening blev det hela mindre lyckat. Vi rök ihop omgående i något mindre kriminalpolitiskt sammanhang och vad det i sak handlade om har jag glömt. Själv löste jag det hela genom att i media beskriva Morgan Johansson som "kort, tjock och korkad". Fem år senare sprang vi på varandra igen på en konferens i London och eftersom koleriker som jag vid behov även har mycket kort minne blev jag uppriktigt förtjust och släpade in honom i hotellbaren för att bjuda på en öl.

Morgan ville inte ha någon öl. Däremot en ursäkt eftersom hans minne uppenbarligen var bättre än mitt. Det där med våra respektive mentala gåvor lämnade han till omvärlden att bedöma. Att han var kortare än jag mätt i centimeter kunde han också leva med. "Tjock" hade han däremot aldrig varit och jämfört med mig var han en veritabel Gunde Svan. Det var ett drabbande möte. Jag var fetare än någonsin, fick omedelbart mycket dåligt samvete, erkände att jag hade haft fel och bad oförbehållsamt om hans förlåtelse.

Den fick jag och även tillfälle att bjuda honom på en och annan pilsner. Tillika den frid som följer av att kunna rätta till ett eget felsteg på livets smala stig.
Morgan Johansson är långt ifrån någon dumskalle, definitivt ingen fegis, dessutom en hederlig människa vilket är nödvändiga egenskaper för att klara av det svåra jobb som han just fått.

Han är visserligen inte jurist men han är kunnig och påläst inom det område där han nu skall verka. Kan mer än de flesta laglärda som ofta har svårt att upptäcka skogen bland alla träd. Det som möjligen kan komma att vålla honom problem är att jag får för mig att han har en övertro på statliga kontrollåtgärder. Visst! Han är "kortare" än jag men han är både klok och kunnig, mager och vältränad. Helt säkert också kapabel att hantera en och annan självtillräcklig expert på det kriminalpolitiska fältet.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor