President utan pudel Expressen, 2 augusti 2009

 

Henry Gates är professor vid Harvard, afroamerikan, och kompis till Barack Obama. För en tid sedan kom han hem efter en resa till Kina och upptäckte att dörren hade gått i baklås. Med hjälp av sin latinamerikanske chaufför lyckades han så småningom ta sig in. En av hans grannar trodde att det var inbrott i den fina villan i det snofsiga området och ringde polisen. Polismannen James Crowley ryckte ut och grep professorn i hans eget hem.

Hårda ord lär ha fällts från båda håll och som så ofta förr går beskrivningarna, om vem som sagt vad, isär. Svart professor ur överklassen, vit polisman av lägre medelklass. Bättre upptakt finns knappt och hög tid för andra akten. Obama fick naturligtvis frågan om vad han tyckte. Hävdade att Crowley betett sig "korkat". Crowley fick stöd av sina chefer, polisfacket och åtskilliga andra inom den "tysta" vita majoriteten, varpå det brakade lös på allvar. USA:s förste svarte president hade fått den rasdebatt han försökt undvika hela tiden.

Obama använde sig heller inte av den svenska modellen. Gjorde varken hel eller halv pudel men räckte ändå fram tassen - "det var dumt sagt" - och tog till det klassiska grabbknepet. Bjöd in de närmast sörjande till Vita Huset för att klämma några kalla pilsner, rensa luften och gå vidare i livet. Sannolikt är det också här som historien kommer att sluta trots att Gates och Crowley knappast kommer att bli bästa polare i framtiden.

För mer än trettio år sedan besökte jag polisen i Chicago och tillbringade bland annat en helg på våldsroteln. Drygt fyrtiotalet mordutredare och alla var de White American Cops vars förfäder kommit dit från Irland, Polen, Italien, och inte minst Sverige.

Alla utom en. En svart polisman, mer välklädd än de andra, vänlig utan att vara inställsam och på mig gjorde han ett högst professionellt intryck. Han satt där mitt i det stora rummet och skötte sitt jobb och alla andra som satt runtomkring hatade honom djupt och innerligt och enkom för att han hade fel färg.

Ett par år innan jag kom på besök hade han vunnit några miljoner dollar på lotto, som om det inte räckte med den taskspark som deras "negerälskande" politiker redan delat ut, och enda trösten i eländet var väl att nu skulle han äntligen försvinna. Ingen normal människa med så mycket pengar kunde väl tänkas gå till jobbet en enda dag till.

Utom den här gången. Han anlände punktligt varje morgon i sin ohyggligt dyra bil, parkerade på polishusets gård, satte sig bakom sitt skrivbord iförd skräddarsydd kostym med väst och gjorde sitt jobb. Inte för att det var Satan själv som skickat dit honom utan högst sannolikt för att han trivdes med det han gjorde och inte var den typen som vek ner sig.

Under den korta tid som jag hade nöjet att träffa honom uppfattade jag honom som en bekräftelse på att det ändå finns en gudomlig rättvisa. Något som jag var ensam om på det stället trots att i stort sett samtliga som jobbade där var varmt troende och flitiga kyrkobesökare.

Chicago på sjuttiotalet, en stor arbetarstad i norra USA, med en stor svart befolkning som bott där ungefär lika länge som alla andra som flyttat dit. Inte den amerikanska södern med lynchningar, raskrig och en massa stollar som sprang omkring i vita kåpor och strut på huvudet. Inga svarta pantrar som slog tillbaka och gjorde det med besked.

Själv var jag bara ung och naiv. €nnu en enfaldig och hygglig svensk som kommit till den stora staden i väster utan att ha en susning om hur djupt fördomar sitter och om den rädsla - för allt och alla som inte är precis som man själv - som föder och göder dem.

Något måste ändå ha hänt sedan dess. Barack Obama är det levande beviset.

?Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikorThe actual Cosmograph rolex replica sale, launched within 1963, originated to satisfy the rolex replica uk associated with expert racers. Using its chronograph rolex replica sale as well as bezel along with tachymeter rolex replica sale, the actual car owner may completely passed panerai replica sale as well as determine the typical pace. The actual Cosmograph breitling replica sale is actually offered right here Everose precious replica watches uk. Datejust etched bezel may be used because counter rolex replica sale in order to determine the actual speed.